Een ieder in dit land moet voorgeschreven een zorgverzekering aan gaan. Eén maal per kalenderjaar (tot 1 januari) kun je wisselen van zorgverzekering. Onze website helpt je in een aantal minuten de goedkopere en meest goedkope zorgverzekering te vinden die voldoet aan al je wensen. En het afzeggen van je oude zorgverzekering? Geen zorgen, dat gaat automatisch. Bij onze website kun je meer dan honderd verscheidene zorgverzekeringen vergelijken. En ook interessant: wij geven duidelijk aan wat de verschillen zijn tussen een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis.
Tip voor studenten
Voor studerenden geldt vaak dat ze geen uitgebreide zorgverzekering nodig hebben. jongeren zijn meestal gezond en kunnen daarom veel geld besparen door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het maximale eigen risico. Sommige zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je jouw zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor studerenden zijn (mits deze zeker aansluiten op jouw wensen).
Wat is een restitutiepolis?
Met een restitutiepolis heb je een volledig vrije zorgkeuze. Je hoeft hierbij geen rekening te houden met contracten. Gaat het om zorg vanuit de basisverzekering? Dan betaal je wel immer eerst je eigen risico.
Let op: ga je naar een dure privékliniek waarmee je overdreven hoge zorgkosten hebt? Dan kan de verzekeringsmaatschappij besluiten dat je niet de hele rekening uitbetaald krijgt.
Hoe werkt een restitutiepolis?
Bij een restitutiepolis moet je de rekening zelf doorsturen naar de verzekeraar. Of je schiet de rekening voor en declareert achteraf. De zorgverzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten, áls de kosten binnen je zorgverzekering vallen.
Bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Je hoeft dus niet te kijken naar de contracten die je zorgverzekeraar met de zorgverlener heeft afgesloten. Let wel op: gaat het om overdreven dure zorgkosten? bijvoorbeeld omdat je naar een dure privékliniek bent geweest? Dan moet je soms een gedeelte van de rekening zelf betalen.
Hoe meestal betaal je het eigen risico?
Het totale eigen risico betaal je maar één maal per kalenderjaar. Dit kan in 1 grote betaling zijn, maar ook in enkele kleine. Het hangt compleet af van wat voor onkosten je maakt. In beide gevallen start op 1 januari van het kalenderjaar erop de teller weer opnieuw.
Rekening van zorgverzekeraar soms een beetje later
Je betaalt nooit terstond in het ziekenhuis, maar je krijgt de rekening van je zorgverzekeraar. In een aantal gevallen kan dit best lang duren. Je zorgverzekeringsmaatschappij is namelijk afhankelijk van de snelheid van de zorgverlener waar je geweest bent. Als ze er onder andere in het ziekenhuis lang over doen om de rekening naar de verzekeraar te sturen, duurt het ook lang voorafgaand de verzekeraar de rekening naar jou stuurt. Dit kan soms wel een 12 maanden duren.
Wat als ik het eigen risico niet kan betalen?
Je bent verplicht het eigen risico te betalen als je kosten maakt die daaronder vallen. Hier kun je niet onderuit. Als je moeite hebt om dit bedrag te betalen, kun je bij je zorgverzekeringsmaatschappij een betalingsregeling vragen. Bij een aantal zorgverzekeringsmaatschappijen kun je ook van tevoren een betalingsregeling afspreken. Als je onder meer medicijnen gebruikt en je weet al zeker dat je je eigen risico op gaat maken, kan dit verstandig zijn. Het eigen risico afkopen of meeverzekeren kan helaas niet.
Het facultatief eigen risico
Naast het geboden eigen risico is er tevens een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, komt dat bedrag bovenop je voorgeschreven eigen risico. Je kunt je eigen risico hiermee facultatief verhogen tot maximaal 875 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie.
Let op! Als je voor een facultatief eigen risico kiest, betaal je wel meer als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Denk hier dus goed over na.
Waarvoor geldt het facultatief eigen risico?
Het vrijwillig eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het geboden eigen risico. Dus alleen voor onkosten die onder de basisverzekering vallen. Ook bij het vrijwillig eigen risico heb je niets met de aanvullende verzekering te maken.
Zorgverzekering vergelijken
De zorgverzekering vergelijken. Elke 12 maanden opnieuw bepaalt de het rijk welke zorg onder het basispakket valt en welke zorg niet meer gedeclareerd wordt door de basisverzekering, zo ook voor . Tijdens Prinsjesdag is door de Koning voorgelezen wat de veranderingen inhouden voor het nieuwe twaalf maanden. Lees hier wat je wetel wilt over je zorgverzekering in .