zorgverzekering kiezen student

Zorgverzekering Centraal Beheer

Weet u zeker dat uw zorgverzekering wel helemaal bij uw geval past? Er is namelijk een kans dat u nu voor zaken verzekerd bent, waar u compleet geen behoefte aan heeft. Terwijl u er wél kosten voor betaalt.

Een zorgverzekering bestaat in de regel uit de verplichte basisverzekering en aanvullende dekkingen. Die kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is dan tevens lastig om een goede vergelijking van zorgverzekeringen te maken.

Tip voor studenten

Voor studerenden geldt in de regel dat ze geen brede zorgverzekering nodig hebben. studenten zijn in de regel gezond en kunnen daarom veel geld overhouden door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het hoogste eigen risico. Niet alle zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je jouw zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor studerenden zijn (mits deze zeker aansluiten op jouw wensen).

Tussentijds overstappen

Het wisselen van zorgverzekering kan normaal gesproken 1 maal per jaar: per 1 januari. In enkele situaties mag je wel tussentijds wisselen van zorgverzekering. Onder meer als je:

  • 18 jaar wordt
  • (terug) komt uit het buitenland
  • uit een militair dienstverband komt
  • je zorgcollectief wordt beëindigd
  • je gaat scheiden
  • polisvoorwaarden tussentijds nadelig wijzigen
  • nog geen zorgverzekering hebt

Is dit van toepassing op jou? Dan kun je op dit moment alsnog van zorgverzekering overstappen of een nieuwe zorgverzekering aan gaan. Je bent namelijk wettelijk voorgeschreven om ten minste een basisverzekering te hebben. Vergelijk altijd even: dan weet je zeker dat je de meest geschikte en voordeligste zorgverzekering vindt. Ga eenvoudig je zorgverzekeringen vergelijken en ontdek of overstappen doelmatig is voor jou.

Wanneer moet ik eigen risico betalen?

Als je onkosten maakt die onder het eigen risico vallen, krijg je hiervan een rekening van je zorgverzekeraar. Je betaalt alleen voor de onkosten die je gemaakt hebt. Als dit bedrag hoger is dan het eigen risico van 385 euro, krijg je de overige onkosten uitbetaald van je zorgverzekeraar. 

Zorgverzekering

De Nederlandse overheid verplicht iedere inwoner om een zorgverzekering af te sluiten. Het is een keer per jaar mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. De overstap naar een andere verzekering dient vóór 1 januari te zijn aangevraagd bij uw huidige of nieuwe zorgverzekeraar. Het wordt aangeraden om aan het eind van het lopende jaar te berekenen of uw huidige zorgverzekering de meest goedkope optie voor u is.

Vaak blijkt het overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeringsmaatschappij interessant te zijn, omdat u hiermee kunt besparen op de onkosten voor de verzekering of van een betere dekking profiteert. Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het heel eenvoudig is om zorgverzekeringen onderling te vergelijken. Houd bij het vergelijken van zorgverzekeringen rekening met de onkosten die u verwacht te maken in het nieuwe 12 maanden. Daarbij kan het voorkomen dat u bij een specifieke zorginstelling behandeld wilt worden.

Vergelijken van uw zorgverzekering

Bij het vergelijken van de zorgverzekeringen van verschillende zorgverzekeraars is het belangrijk om niet alleen naar de kostprijs van een zorgverzekering te kijken. De dekking die een zorgverzekering biedt is namelijk minstens zo belangrijk. U wilt immers voorkomen dat u te uitgebreid gedekt bent, maar u wilt ook niet tegen hoge zorgkosten aanlopen. Des te meer u verzekert, des te hoger de maandpremie voor uw zorgverzekering logischerwijs ook wordt. Met de online vergelijkingstool op onze website is het mogelijk om de zorgverzekeringen van verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken.

De vergelijkingstool bekijkt op basis van de zorgkosten die u in het komende jaar verwacht te maken welke zorgverzekering het beste bij uw situatie aansluit. U kunt de zorgverzekering vaak direct online afsluiten. Na het afsluiten van de zorgverzekering heeft u nog twee weken de tijd om de aanvraag van de nieuwe zorgverzekering te annuleren.

Tip: voor studenten worden er vaak zeer interessante zorgverzekeringen aangeboden, die goedkoper zijn dan zorgverzekeringen voor volwassene die niet meer studeert. Daarbij hebben studerenden vaak weinig of helemaal geen aanvullende verzekering(en) nodig, omdat zij in veel gevallen nog erg gezond zijn. Zij zullen hierdoor weinig medische kosten hebben door het jaar heen.

Verschillende typen zorgverzekeringen 

Bij het vergelijken van zorgverzekeringen dient u onderscheid te maken tussen een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is voor iedere burger wettelijk verplicht. Op basis van uw salaris kunt u een maandelijkse zorgtoeslag aanvragen, waarmee u de premieprijs voor deze basisverzekering kunt betalen. Wanneer u meer gaat verdienen zal de zorgtoeslag steeds lager worden, totdat u helemaal geen zorgtoeslag meer krijgt. De basisverzekering is bedoeld voor de direct noodzakelijke medische hulp die u van een huisarts of ziekenhuis krijgt.

Naast deze basisverzekering bieden zorgverzekeringsmaatschappijen verschillende aanvullende zorgverzekeringen aan. Deze aanvullende verzekeringen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor het vergoeden van de onkosten voor fysiotherapie, orthodontie of een behandeling bij de tandarts. Houd er hierbij rekening mee dat de dekking van bepaalde onkosten kan verschillen per leeftijdsgroep. U zou uw kind in dit geval te hoog verzekeren, wat overtollig hoge onkosten met zich meebrengt.

Is een aanvullende verzekering nuttig? 

Op voorhand lijkt het een veilig idee om u voor zoveel mogelijk medische kosten te dekken met uw basis- en aanvullende verzekering(en). Als gevolg van een te ruime dekking betalen consumenten vaak veel meer dan belangrijk is. Om er zeker van te zijn dat een aanvullende verzekering nuttig voor u is, kan het aan te raden zijn om vooraf een berekening te maken van de onkosten die u verwacht. Controlleer ook wat door een aanvullende tandartsverzekering gedekt wordt en bereken wat de verwachte kosten voor het komende jaar zullen zijn. Heeft u alleen een periodieke controle, of verwacht u ook gaatjes te moeten laten behandelen? In het eerste geval is het vaak niet voordelig om een aanvullende verzekering af te sluiten, ondanks het feit dat een periodieke controle onkosten met zich mee zal brengen.

Kies uit verschillende zorgpolissen 

Er worden 4 typen zorgpolissen aangeboden in Nederland, te weten:

  • de budgetpolis,
  • een naturapolis,
  • een combinatiepolis en
  • een restitutiepolis.

De zorgpolis regelt naar welke zorgverleners u kunt wanneer u medische hulp nodig heeft. Bij een budgetpolis kunt u bijvoorbeeld maar bij een zeer beperkt aantal zorgaanbieders terecht. Het voordeel aan een budgetpolis is dat de onkosten voor de polis veel lager liggen dan bij andere zorgpolissen. Zeker voor gezonde jongeren kan een budgetpolis interessant zijn.

Met een naturapolis kunt u naar vrijwel alle ziekenhuizen en klinieken bij u in de regio, maar kunt u niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Een specialist of fysiotherapeut dient een overeenkomst te hebben afgesloten met uw zorgverzekeraar, als u de onkosten voor uw behandeling (gedeeltelijk) betaald wilt krijgen. Een combinatiepolis en restitutiepolis bieden nog meer vrijheid dan een naturapolis al doet. Met een combinatiepolis betaalt u alleen bij als de zorgkosten hoger zijn dan het tarief wat uw zorgverzekeringsmaatschappij met een zorgverlener afgesproken heeft. In het geval van een restitutiepolis worden deze onkosten wel gedekt door uw verzekering. Houd er rekening mee dat des te ruimer de dekking van uw zorgverzekering is, des te hoger de maandelijkse maandpremie van uw verzekering ook zal zijn.