Een ieder in Nederland moet verplicht een zorgverzekering aan gaan. Eén keer per twaalf maanden (tot 1 januari) kun je wisselen van zorgverzekering. Hier helpt je in een paar minuten de betere en goedkoopste zorgverzekering te vinden die voldoet aan al je wensen. En het opzeggen van je oude zorgverzekering? Geen zorgen, dat gaat automatisch. Bij hier kun je meer dan 100 verscheidene zorgverzekeringen vergelijken. En ook erg handig: wij geven handig aan wat de verschillen zijn tussen een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis.
Bedenk welke zorgpolis bij je wensen past
Voor de basisverzekering kun je kiezen uit vier verschillende zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis:
- Budgetpolis: met een budgetpolis kun je maar bij een zeer beperkt aantal zorgverzekeraars terecht, maar deze polis is wel goedkoop. De verzekeraar wil dat je naar zorgaanbieders gaat waar ze een overeenkomst mee hebben. Dat kan betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuis is waar je terechtkunt. Lees alles over een budgetpolis.
- Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een overeenkomst heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis.
- Combinatiepolis: Met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en mag je naar alle zorgverleners toe. De zorgverzekeringsmaatschappij heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeringsmaatschappij heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen.
- Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je je laat behandelen. Door deze optie vrijheid is een restitutiepolis gde beste zorgverzekering. Je betaalt een hogere maandprijs dan bij een budgetpolis of naturapolis. Lees alles over een restitutiepolis.
Ga je jouw zorgverzekering vergelijken, dan zie je onmiddellijk terug met wat voor type zorgpolis je te maken hebt. Wel zo makkelijk!
Tussentijds overstappen
Het wisselen van zorgverzekering kan normaal gesproken 1 maal per jaar: per 1 januari. In niet alle situaties mag je wel tussentijds wisselen van zorgverzekering. Bijvoorbeeld als je:
- 18 kalenderjaar wordt
- (terug) komt uit het buitenland
- uit een militair dienstverband komt
- je zorgcollectief wordt beëindigd
- je gaat scheiden
- voorwaarden van de polis tussentijds nadelig wijzigen
- nog geen zorgverzekering hebt
Is dit van toepassing op jou? Dan kun je op dit moment alsnog van zorgverzekering overstappen of een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je bent namelijk wettelijk vereist om minimaal een basisverzekering te hebben. Vergelijk te allen tijde even: dan weet je zeker dat je de meest geschikte en voordeligste zorgverzekering vindt. Ga snel je zorgverzekeringen vergelijken en ontdek of overstappen praktisch is voor jou.
Hoe meestal betaal je het eigen risico?
Het totale eigen risico betaal je maar 1 maal per 12 maanden. Dit kan in een grote betaling zijn, maar ook in enkele kleine. Het hangt compleet af van wat voor kosten je maakt. In beide gevallen start op 1 januari van het kalenderjaar erop de teller weer opnieuw.
Rekening van zorgverzekeringsmaatschappij soms later
Je betaalt nooit meteen in het ziekenhuis, maar je krijgt de rekening van je zorgverzekeraar. In enkele situaties kan dit best lang duren. Je zorgverzekeringsmaatschappij is namelijk afhankelijk van de snelheid van de zorgverlener waar je geweest bent. Als ze er bijvoorbeeld in het ziekenhuis lang over doen om de rekening naar de verzekeraar te sturen, duurt het tevens lang voordat de verzekeraar de rekening naar jou stuurt. Dit kan soms wel een 12 maanden duren.
Wat als ik het eigen risico niet kan betalen?
Je bent verplicht het eigen risico te betalen als je kosten maakt die daaronder vallen. Hier kun je niet onderuit. Als je moeite hebt om dit bedrag te betalen, kun je bij je zorgverzekeraar een betalingsregeling vragen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je ook van tevoren een betalingsregeling afspreken. Als je onder andere medicijnen gebruikt en je weet al zeker dat je jouw eigen risico op gaat maken, kan dit verstandig zijn. Het eigen risico afkopen of meeverzekeren kan helaas niet.
Het vrijwillig eigen risico
Naast het geboden eigen risico is er tevens een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, komt dat bedrag bovenop je voorgeschreven eigen risico. Je kunt je eigen risico hiermee facultatief verhogen tot ten hoogste 875 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie.
Let op! Als je voor een vrijwillig eigen risico kiest, betaal je wel meer als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Denk hier dus goed over na.
Waarvoor geldt het vrijwillig eigen risico?
Het vrijwillig eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het voorgeschreven eigen risico. Dus alleen voor onkosten die onder de basisverzekering vallen. Ook bij het vrijwillig eigen risico heb je niets met de aanvullende verzekering te maken.
Zorgverzekering vergelijken
De zorgverzekering vergelijken. Elk jaar opnieuw berekent de het rijk welke zorgzaken onder het basispakket vallen en welke zorg niet meer gedeclareerd wordt door de basisverzekering, zo ook voor . Op Prinsjesdag is door de Koning voorgelezen wat de nieuwe dingen inhouden voor aankomend jaar. Lees hier wat je wetel wilt over je zorgverzekering in .