Iedereen in dit land moet verplicht een zorgverzekering afsluiten. Eén keer per twaalf maanden (tot 1 januari) kun je wisselen van zorgverzekering. Deze website helpt je in een paar minuten de voordeligste en voordeligste zorgverzekering te vinden die voldoet aan al je wensen. En het afzeggen van je oude zorgverzekering? Geen zorgen, dat gaat automatisch. Bij onze website kun je meer dan 100 verscheidene zorgverzekeringen vergelijken. En ook belangrijk: wij geven handig aan wat de verschillen zijn tussen een budgetpolis, een naturapolis en een restitutiepolis.
Bedenk welke zorgpolis bij je wensen past
Voor de basisverzekering kun je kiezen uit vier verschillende zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis:
- Budgetpolis: met een budgetpolis kun je maar bij een zeer beperkt aantal zorgverzekeraars terecht, maar deze polis is wel goedkoop. De verzekeraar wil dat je naar zorgaanbieders gaat waar ze een contract mee hebben. Dat kan betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuis is waar je terechtkunt. Lees alles over een budgetpolis.
- Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een overeenkomst heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis.
- Combinatiepolis: Met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en mag je naar alle zorgverleners toe. De zorgverzekeringsmaatschappij heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeraar heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen.
- Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je jouw laat behandelen. Door deze keuzemogelijkheid vrijheid is een restitutiepolis gde slimste keus zorgverzekering. Je betaalt een hogere kosten dan bij een budgetpolis of naturapolis. Lees alles over een restitutiepolis.
Ga je jouw zorgverzekering vergelijken, dan zie je linea recta terug met wat voor type zorgpolis je te maken hebt. Wel zo makkelijk!
Laat ons je assisteren bij het overstappen en zorgverzekeringen vergelijken
De dekking van de basisverzekering verandert jaarlijks: dit bepaalt het kabinet. Het kan tevens zijn dat de bescherming van je aanvullende verzekering verandert, je zorgkosten hoger wordt of dat je wensen voor komend kalenderjaar veranderen. Ga je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar? Dan ben je bij deze website aan het juiste adres. Wij helpen je met het vergelijken van zorgverzekeringen en zorgverzekeraars.
Ga je overstappen per 1 januari? Denk dan aan de volgende dingen:
- Pas op dat je niet overgedekt bent
- kijk goed naar de gecontracteerde zorgverleners;
- denk na over de hoogte van je eigen risico.
Hoe in de regel betaal je het eigen risico?
Het totale eigen risico betaal je maar één keer per twaalf maanden. Dit kan in één grote betaling zijn, maar ook in meerdere kleine. Het hangt compleet af van wat voor onkosten je maakt. In beide gevallen start op 1 januari van het jaar erop de teller weer opnieuw.
Rekening van zorgverzekeraar soms iets later
Je betaalt nooit stante pede in het ziekenhuis, maar je krijgt de rekening van je zorgverzekeraar. In een aantal situaties kan dit best lang duren. Je zorgverzekeringsmaatschappij is namelijk afhankelijk van de snelheid van de zorgverlener waar je geweest bent. Als ze er bijvoorbeeld in het ziekenhuis lang over doen om de rekening naar de verzekeringsmaatschappij te sturen, duurt het ook lang voorafgaand de verzekeraar de rekening naar jou stuurt. Dit kan soms wel een kalenderjaar duren.
Wat als ik het eigen risico niet kan betalen?
Je bent voorgeschreven het eigen risico te betalen als je onkosten maakt die daaronder vallen. Hier kun je niet onderuit. Als je moeite hebt om dit bedrag te betalen, kun je bij je zorgverzekeringsmaatschappij een betalingsregeling vragen. Bij niet alle zorgverzekeraars kun je tevens van tevoren een betalingsregeling afspreken. Als je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt en je weet al zeker dat je je eigen risico op gaat maken, kan dit verstandig zijn. Het eigen risico afkopen of meeverzekeren kan helaas niet.
Het facultatief eigen risico
Naast het vereist eigen risico is er ook een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, komt dat bedrag bovenop je vereist eigen risico. Je kunt je eigen risico hiermee vrijwillig verhogen tot ten hoogste 875 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie.
Let op! Als je voor een facultatief eigen risico kiest, betaal je wel meer als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Denk hier dus goed over na.
Waarvoor geldt het facultatief eigen risico?
Het facultatief eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het geboden eigen risico. Dus alleen voor kosten die onder de basisverzekering vallen. Tevens bij het vrijwillig eigen risico heb je niets met de aanvullende verzekering te maken.
Zorgverzekeringen vergelijken: waarom is het handig?
Je kunt regelmatig een flink bedrag bijelkaar sparen op je zorgverzekering als je een kort moment de tijd neemt om een vergelijking te maken. Het goede van onze zorgvergelijker is dat deze onafhankelijk is. Dit houdt in dat alle beschikbare zorgverzekeraars naast elkaar worden vergeleken, en dat je zelf kunt bedenken wat het beste bij je situatie past. Weet je wellicht al dat je het komende jaar fysiotherapie nodig hebt, dan kun je dit bedenken in onze filters.
iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Om die reden is het interessant dat je goed nadenkt over je behoeften alvorens je een zorgverzekering gaat zoeken. Je kunt toch ook , meestal, niet tussendoor overstappen. Dit kan maar 1 maal per jaar, vanaf half november tot januari. Er zijn wel uitzonderingen. Onder meer als je 18 jaar wordt, als je uit elkaar gaat of als je uit het buitenland komt. Bij sommige zorgverzekeringsmaatschappijen geldt een uitsluiting. Onder andere bij OHRA en Delta Lloyd kon je in enkele jaren geleden één maal je zorgverzekering tussendoor met bepaalde redenen wijzigen.
Welke polis moet je kiezen in ?
Er bestaan momenteel 3 soorten zorgpolissen in de basisverzekering:
- Budgetpolis
- Naturapolis
- Restitutiepolis
Maar wat is de discrepantie? Bij de ene polis kun je terecht bij alle zorgverleners, bij de andere polis is dit een gelimiteerde hoeveelheid. Lees hieronder alles over de drie soorten verschillende die in je basispakket zitten.
Polissen in het basispakket
Budgetpolis: Niet elke zorgverzekeraar biedt een budgetpolis. Een aantal grote zorgverzekeringsmaatschappijen wel. In het algemeen is bij deze polis de maandprijs het voordeligst, maar het aantal zorgverleners waaruit je kan kiezen beperkter. Het nadeel hiervan is dat als je naar niet-gecontracteerde zorgaanbieders gaat, je nog meer moet bijbetalen voor de zorg. De kosten die je zelf bij moet betalen lopen soms wel op tot meer dan 50%. Het is dus verstandig om de zorgpolis door te nemen voordat je een budgetpolis aangaat in je basisverzekering. Het mooie is wel dat deze polis voordelig is. Je wordt echter wel beperkt in je mogelijkheden bij het kiezen van een zorgbedrijf
Naturapolis: Als je een naturapolis zoekt word je zorg gelijk door de zorgverzekeraar vergoed. Je kunt alleen terecht bij een gecontracteerde zorgbedrijf voor planbare zorg. Er is een zeer uitgebreid aanbod aan zorgspecialist. Check wel immer even de voorwaarden van de polis en of jouw zorgspecialist erbij staat zodat je zeker weet dat jouw zorgkosten hier worden vergoed. De naturapolis is in verhouding iets duurder dan de budgetpolis, maar je krijgt daar dan wel wat zorgverleners voor terug.
Restitutiepolis: Wil je bij elke zorgbedrijf terecht kunnen voor zorg? tevens al heeft je zorgverzekeringsmaatschappij geen contract met de zorgverleners, je kunt altijd overal terecht en de uitgaven worden in de meeste gevallen terug betaald (op basis van marktconforme tarieven). Het kan wel voorkomen dat je wel eens in eerste instantie de kosten zelf moet voorschieten en dat je daarna je zorgkosten terug krijgt. Door de vrijheid in kiezen van een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze. Daarentegen is het geen goedkope zorgverzekering want je betaalt de hoogste maandprijs van de 3 typen polissen.
Maak je geen zorgen: wat voor soort polis je tevens aangaat, je kunt altijd bij alle zorgbedrijven terecht. De uitgaven worden alleen niet altijd terug betaald. Heb je eerste hulp nodig? Dan geldt deze reden niet. Je kunt te allen tijde bij ieder ziekenhuis en zorgaanbieder terecht zonder niet verwachte kosten bij een restitutiepolis.
Heb ik een aanvullende verzekering in nodig?
Of je in een aanvullende verzekering nodig hebt ligt compleet aan jouw gezinssituatie. Niet iedereen heeft een aanvullende verzekering nodig. Wel is het vaak handig, omdat aanvullende verzekeringen zorg dekken die niet in het basispakket is meegenomen. De aanvullende verzekering is in tegenstelling tot de basisverzekering niet verplicht. Als je voelt dat je volgens zorgtwaalf maanden onkosten zult maken voor de zorgverzekering is het over het algemeen wel slim een aanvullende verzekering hiervoor af te sluiten. Zo ben je voor de meeste plotselinge kosten ingedekt. Kijk vooraf goed voor je gezin na of de tegemoetkomingen afwegen tegen de premie die je ervoor gaat afdragen.
Wat is het verschil tussen het verplicht- en het facultatief eigen risico?
Naast het verplichte eigen risico is er ook een vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico wordt elk jaar op Prinsjesdag opnieuw vastgesteld. Op welk moment je zorg wilt hebben kan het zijn dat enkele onkosten in je eigen risico vallen. Als dit het geval is hoor je dat van je zorgverzekeraar. Op welk moment geldt het geboden eigen risico? Je eigen risico geldt voor de basisverzekering en verzekerden vanaf 18 12 maanden of ouder. Je kunt naast het verplicht eigen risico tevens kiezen voor het facultatieve eigen risico. Hiervan kun je de hoogte zelf bepalen met een maximum van €500,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe minder je voor je kosten moet afdragen.
Je eigen risico geldt voor enkele zorgposten. Deze worden dus niet volledig vergoed door je basisverzekering:
- Rit in ambulance
- Bloed prikken
- Medicamenten
- Nacht in het ziekenhuis
- Operatie door een chirurg of arts
- Fysiologische therapie
Voor welke zorg betaal ik geen eigen risico?
- Zorgkosten van de huisarts
- Zorgkosten voor verloskunde
- Tandartskosten onder de 18 jaar
- Verzekerden onder de 18 jaar
- tegemoetkomingen vanuit de aanvullende verzekering
- Wijkverpleging
- Hulpmiddelen in bruikleen van onder andere thuiszorg
- Zorg van zekere chronische ziekten
Waarom is het belangrijk je zorgverzekering jaarlijks te vergelijken?
Vanaf half november heeft Nederlander weer 2 maanden de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Dit is een ieder jaar het moment om je huidige zorgverzekering door te lichten en misschien te kiezen voor een zorgverzekering met een beter pakket. Met de zorgvergelijker van Juistvoorjouzorgverzekering.nl vergelijk je zorgverzekeringen en kun je zoeken op de beste zorgverzekering passend bij jouw situatie. De zorgverzekeringen kun je vergelijken op onderstaande kenmerken:
- Prijs
- bescherming (van bijv. fysiotherapie)
- Voorwaarden
- Vrije- of beperkte zorgkeuze
- Gecontracteerde zorg
Kies de beste zorgverzekering voor jouw persoonlijke situatie
Omdat je niet elk jaar dezelfde zorgbehoefte hebt is het verstandig je zorgverzekering ieder jaar opnieuw onder de loep te nemen. Ben je bijvoorbeeld van plan in het nieuwe zorgjaar een beugel te nemen, meer naar de fysiotherapeut te gaan of wil je gebruik gaan maken van alternatieve geneeswijzen? Het is van betekenis ieder 12 maanden opnieuw stil te staan bij je wensen en zorgbehoeften. Het voordeel van ieder twaalf maanden opnieuw zorgverzekeringen vergelijken:
- meestal interessanter dan via je werkgever
- simpel vergelijken op prijs én dekking
- 14 dagen bedenktijd
- Zorgverzekeringen vergelijken