Weet u zeker dat uw zorgverzekering wel compleet bij uw situatie past? Er is namelijk een kans dat u nu voor zaken verzekerd bent, waar u compleet geen behoefte aan heeft. Terwijl u er wél kosten voor betaalt.
Een zorgverzekering bestaat over het algemeen uit de verplichte basisverzekering en aanvullende dekkingen. Die kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is dan ook lastig om een goede vergelijking van zorgverzekeringen te maken.
Bedenk welke zorgpolis bij je wensen past
Voor de basisverzekering kun je kiezen uit vier diverse zorgpolissen: de budgetpolis, de naturapolis, de restitutiepolis en de combinatiepolis:
- Budgetpolis: met een budgetpolis kun je maar bij een zeer beperkt aantal zorgverzekeraars terecht, maar deze polis is wel goedkoop. De verzekeringsmaatschappij wil dat je naar zorgverzekeraars gaat waar ze een contract mee hebben. Dat kan betekenen dat er bij jou in de buurt geen ziekenhuis is waar je terechtkunt. Lees alles over een budgetpolis.
- Naturapolis: met een naturapolis kun je naar bijna alle ziekenhuizen en klinieken, maar niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Ook hier geldt dat er wordt gekeken of de zorgaanbieder een overeenkomst heeft met je zorgverzekeraar. Je hebt een veel ruimere zorgkeuze dan met een budgetpolis. Daar tegenover staat wel een wat hogere premie. Lees alles over een naturapolis.
- Combinatiepolis: Met een combinatiepolis heb je (net als bij een restitutiepolis) een vrije zorgkeuze en mag je naar alle zorgverleners toe. De zorgverzekeraar heeft wel prijsafspraken gemaakt met deze zorgverleners. Zijn je zorgkosten hoger dan het tarief wat de zorgverzekeringsmaatschappij heeft afgesproken met de zorgverlener? Dan moet deze zelf bijbetalen.
- Restitutiepolis: met een restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze en kun je zelf bepalen door welk ziekenhuis of welke specialist je je laat behandelen. Door deze mogelijkheid vrijheid is een restitutiepolis gde beste zorgverzekering. Je betaalt een hogere maandprijs dan bij een budgetpolis of naturapolis. Lees alles over een restitutiepolis.
Ga je jouw zorgverzekering vergelijken, dan zie je onverwijld terug met wat voor type zorgpolis je te maken hebt. Wel zo makkelijk!
Laat ons je assisteren bij het overstappen en zorgverzekeringen vergelijken
De bescherming van de basisverzekering verandert jaarlijks: dit bepaalt het kabinet. Het kan tevens zijn dat de bescherming van je aanvullende verzekering verandert, je zorgmaandprijs hoger wordt of dat je wensen voor komend kalenderjaar veranderen. Ga je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor volgend jaar? Dan ben je bij hier aan het juiste adres. Wij helpen je met het vergelijken van zorgverzekeringen en zorgverzekeraars.
Ga je overstappen per 1 januari? Denk dan aan de volgende dingen:
- Pas op dat je niet overgedekt bent
- kijk goed naar de gecontracteerde zorgverleners;
- denk na over de hoogte van je eigen risico.
Wat is een naturapolis?
Heb je een naturapolis? Dan moet je goed kijken naar de contracten die je zorgverzekeringsmaatschappij met zorgverleners heeft afgesloten. Als je bijvoorbeeld naar een zorgverlener gaat die niet-gecontracteerd is, betaalt de verzekeraar de rekening niet helemaal. In de regel moet je dan 20% van de kosten zelf betalen. verzekeraars met een naturapolis hebben gelukkig in de regel een groot aanbod aan gecontracteerde zorgverleners.
Hoe werkt een naturapolis?
Moet je naar het ziekenhuis of een andere zorgverlener? Dan vergoedt je zorgverzekeraar de kosten alleen als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Kies je voor een zorgprovider waar de zorgverzekeringsmaatschappij geen contract mee heeft? Dan moet je waarschijnlijk een deel van de onkosten zelf betalen. Dit is in de regel 20% van de hele rekening.
Zorgverzekering
De regering verplicht iedere inwoner om een zorgverzekering af te sluiten. Het is eenmaal per jaar mogelijk om te wisselen tussen verschillende zorgverzekeringen. De overstap naar een andere verzekering dient vóór 1 januari te zijn aangevraagd bij uw huidige of nieuwe zorgverzekeraar. Het wordt aangeraden om aan voor het einde van het lopende jaar uit te rekenen of uw huidige zorgverzekering de voordeligste optie voor u is.
Vaak blijkt het overstappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeringsmaatschappij interessant te zijn, omdat u hiermee kunt besparen op de kosten voor de verzekering of van een betere dekking profiteert. Op onze website vindt u een handige vergelijkingstool waarmee het heel eenvoudig is om zorgverzekeringen onderling te vergelijken. Houd bij het vergelijken van zorgverzekeringen rekening met de kosten die u verwacht te maken in het nieuwe twaalf maanden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor behandelingen bij de fysiotherapie of kosten voor de tandartsbehandelingen die u uit moet laten voeren.
Vergelijken van uw zorgverzekering
Bij het vergelijken van de zorgverzekeringen van verschillende zorgverzekeringsmaatschappijen is het belangrijk om niet alleen naar de maandpremie van een zorgverzekering te kijken. De dekking die een zorgverzekering biedt is namelijk minstens zo belangrijk. U wilt immers voorkomen dat u te uitgebreid gedekt bent, maar u wilt ook niet tegen hoge zorgkosten aanlopen. Des te meer u verzekert, des te hoger de maandpremie voor uw zorgverzekering logischerwijs ook wordt. Met de online vergelijkingstool op onze website is het mogelijk om de zorgverzekeringen van verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken.
De vergelijkingstool bepaalt op basis van de zorgkosten die u in het komende jaar verwacht te maken welke zorgverzekering het beste bij uw situatie aansluit. U kunt de zorgverzekering vaak direct online afsluiten. Na het afsluiten van de zorgverzekering heeft u nog twee weken de tijd om de aanvraag van de nieuwe zorgverzekering te cancelen.
Tip: voor studenten worden er vaak zeer aantrekkelijke zorgverzekeringen aangeboden, die voordeliger zijn dan zorgverzekeringen voor volwassene die niet meer studeert. Daarbij hebben studerenden vaak weinig of helemaal geen aanvullende verzekering(en) nodig, omdat zij meestal nog erg gezond zijn. Zij zullen hierdoor weinig medische kosten hebben door het jaar heen.
Verschillende typen zorgverzekeringen
Bij het vergelijken van zorgverzekeringen dient u onderscheid te maken tussen een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is voor iedere burger wettelijk verplicht. Op basis van uw inkomen kunt u een maandelijkse zorgtoeslag aanvragen, waarmee u de maandpremie voor deze basisverzekering kunt betalen. Op het moment dat u meer gaat verdienen zal de zorgtoeslag steeds lager worden, totdat u helemaal geen zorgtoeslag meer krijgt. Houd er rekening mee dat de dekking van uw basisverzekering aan het eind van ieder jaar kan veranderen. Dit maakt het erg belangrijk om uw dekking jaarlijks te controleren. Zo voorkomt u onverwacht hoge uitgaven!
Naast deze basisverzekering bieden zorgverzekeringsmaatschappijen verschillende aanvullende zorgverzekeringen aan. Deze aanvullende verzekeringen zijn bijvoorbeeld bedoeld voor het vergoeden van de kosten voor fysiotherapie, orthodontie of een behandeling bij de tandarts. Houd er hierbij rekening mee dat de dekking van bepaalde kosten kan verschillen per leeftijdsgroep. U zou uw kind in dit geval te hoog verzekeren, wat overbodig hoge kosten met zich meebrengt.
Is een aanvullende verzekering nuttig?
Op voorhand lijkt het een veilig idee om u voor zoveel mogelijk medische kosten te dekken met uw basis- en aanvullende verzekering(en). Als gevolg van een te ruime dekking betalen consumenten vaak veel meer dan van belang is. Om er zeker van te zijn dat een aanvullende verzekering nuttig voor u is, kan het aan te raden zijn om vooraf een berekening te maken van de kosten die u verwacht. Controlleer ook wat door een aanvullende tandartsverzekering gedekt wordt en bereken wat de verwachte kosten voor het komende jaar zullen zijn. Heeft u alleen een periodieke controle, of verwacht u ook gaatjes te moeten laten behandelen? In het eerste geval is het vaak niet voordelig om een aanvullende verzekering aan te gaan, ondanks het feit dat een periodieke controle onkosten met zich mee zal brengen.
Kies uit verschillende zorgpolissen
Er worden 4 verschillende zorgpolissen aangeboden in Nederland, te weten:
- de budgetpolis,
- een naturapolis,
- een combinatiepolis en
- een restitutiepolis.
De zorgpolis vertelt naar welke zorgverleners u mag wanneer u medische hulp nodig heeft. Bij een budgetpolis kunt u bijvoorbeeld maar bij een zeer beperkt aantal medisch specialisten terecht. Het voordeel aan een budgetpolis is dat de kosten voor de polis veel lager liggen dan bij andere zorgpolissen. Zeker voor gezonde jongeren kan een budgetpolis interessant zijn.
Met een naturapolis kunt u naar vrijwel alle ziekenhuizen en klinieken bij u in de regio, maar kunt u niet naar alle specialisten en fysiotherapeuten. Een specialist of fysiotherapeut dient een overeenkomst te hebben afgesloten met uw zorgverzekeraar, als u de onkosten voor uw behandeling (gedeeltelijk) vergoed wilt krijgen. Een combinatiepolis en restitutiepolis bieden nog meer vrijheid dan een naturapolis al doet. Met een combinatiepolis betaalt u alleen bij als de zorgkosten hoger zijn dan het tarief wat uw zorgverzekeringsmaatschappij met een zorgverlener afgesproken heeft. In het geval van een restitutiepolis worden deze onkosten wel gedekt door uw verzekering. Houd er rekening mee dat des te ruimer de dekking van uw zorgverzekering is, des te hoger de maandelijkse maandpremie van uw verzekering ook zal zijn.