goedkope zorgverzekering vergelijken

Vgz Zorgbemiddeling

Weet u zeker dat uw zorgverzekering wel helemaal bij uw geval past? De kans is namelijk groot dat u nu voor zaken verzekerd bent, waar u compleet geen behoefte aan heeft. Terwijl u er wél maandprijs voor betaalt.

Een zorgverzekering bestaat over het algemeen uit de verplichte basisverzekering en aanvullende dekkingen. Die kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is dan tevens lastig om een goede vergelijking van zorgverzekeringen te maken.

Tip voor studenten

Voor studerenden geldt over het algemeen dat ze geen grote zorgverzekering nodig hebben. studenten zijn over het algemeen gezond en kunnen daarom veel geld overhouden door alleen een basisverzekering te nemen en te kiezen voor het hoogste eigen risico. Enkele zorgverzekeraars bieden een speciale studenten zorgverzekering aan. Ga je jouw zorgverzekering vergelijken? Dan vragen we aan de hand van je geboortedatum automatisch of je student bent. Je ziet dan vanzelf de zorgverzekeringen terug die speciaal voor studerenden zijn (mits deze natuurlijk aansluiten op jouw wensen).

Goedkoopste zorgverzekering? Hier moet je op letten

Het belangrijkste aan je zorgverzekering is niet de maandprijs, maar dat je zorgverzekering bij je wensen past. Uiteindelijk moet je wel goed naar de maandprijs van je zorgverzekering kijken. Om de beste keus zorgverzekering te vinden die wel voldoende dekking biedt voor je wensen, kun je daarom het goedkopere je zorgverzekering vergelijken.

In gaat de kosten van je zorgverzekering waarschijnlijk flink omhoog. Op zoek naar de slimste keus zorgverzekering? 3 aanwijzingen om de voordeligste zorgverzekering te vinden:

  • Kijk iedere twaalf maanden goed naar je zorgwensen en zorg dat je zorgverzekering daarbij past. Goed vergelijken kun je zomaar enkele tientjes per maand schelen!
  • Kijk goed naar de vergoeding die je krijgt. Zorg er voor dat je tenslotte niet meer maandprijs betaalt dan je uitbetaald krijgt uit de zorgverzekering.
  • Kijk naar je eigen risico. Is een vrijwillig eigen risico iets voor jou?​

Tip: een collectieve verzekering is niet per definitie de goedkoopste zorgverzekering. Je krijgt namelijk met een grote groep (collega’s) exact hetzelfde pakket. Daardoor kan het goedkoop zijn, maar de kans is zeer niet groot dat het pakket tevens bij je wensen past. Hierdoor verzeker je al in enkele stappen teveel of te weinig. En zo wordt goedkoop per slot van rekening duurkoop. Vergelijk je collectieve verzekering altijd met niet-collectieve verzekeringen. Zo weet je zeker dat je de beste en meest voordelige zorgverzekering hebt.

Hoe meestal betaal je het eigen risico?

Het totale eigen risico betaal je maar één keer per kalenderjaar. Dit kan in één grote betaling zijn, maar ook in meer dan een kleine. Het hangt volledig af van wat voor onkosten je maakt. In beide gevallen start op 1 januari van het twaalf maanden erop de teller weer opnieuw. 

Rekening van zorgverzekeraar soms later

Je betaalt nooit acuut in het ziekenhuis, maar je krijgt de rekening van je zorgverzekeraar. In enkele gevallen kan dit best lang duren. Je zorgverzekeraar is namelijk afhankelijk van de snelheid van de zorgverlener waar je geweest bent. Als ze er onder andere in het ziekenhuis lang over doen om de rekening naar de verzekeringsmaatschappij te sturen, duurt het tevens lang alvorens de verzekeraar de rekening naar jou stuurt. Dit kan soms wel een jaar duren.

Wat als ik het eigen risico niet kan betalen?

Je bent vereist het eigen risico te betalen als je kosten maakt die daaronder vallen. Hier kun je niet onderuit. Als je moeite hebt om dit bedrag te betalen, kun je bij je zorgverzekeraar een betalingsregeling vragen. Bij sommige zorgverzekeraars kun je tevens van tevoren een betalingsregeling afspreken. Als je bijvoorbeeld medicijnen gebruikt en je weet al zeker dat je je eigen risico op gaat maken, kan dit handig zijn. Het eigen risico afkopen of meeverzekeren kan helaas niet.

Het facultatief eigen risico

Naast het verplicht eigen risico is er ook een vrijwillig eigen risico. Als je hiervoor kiest, komt dat bedrag bovenop je verplicht eigen risico. Je kunt je eigen risico hiermee vrijwillig verhogen tot ten hoogste 875 euro. In ruil hiervoor krijg je korting op je premie. 

Let op! Als je voor een vrijwillig eigen risico kiest, betaal je wel meer als je gebruikmaakt van zorg uit de basisverzekering. Denk hier dus goed over na.

Waarvoor geldt het vrijwillig eigen risico?

Het facultatief eigen risico geldt voor dezelfde zorgkosten als het verplicht eigen risico. Dus alleen voor kosten die onder de basisverzekering vallen. Tevens bij het vrijwillig eigen risico heb je niets met de aanvullende verzekering te maken.

Zorgverzekering vergelijken

De zorgverzekering vergelijken. Ieder jaar opnieuw berekent de ministers welke basiszorg onder het basispakket valt en welke zorg niet meer vergoed wordt door de basisverzekering, zo ook voor . Ten tijde van Prinsjesdag is bekendgemaakt wat de veranderingen inhouden voor het komende jaar. Lees hier wat je wetel wilt over je zorgverzekering in .